Tips bij het maken van je huiswerk

Tips bij het maken van je huiswerk

Planning

De basis van het maken van je huiswerk is een goede planning. Hierin zet je al je huiswerk, deadlines, toetsen, presentaties en overhoringen. Zo heb je een overzicht van alles wat er komen gaat en zie je niks over het hoofd. Begin hiermee op tijd! Houd elke dag je planning bij, streep af wat je al hebt gedaan en vul aan als er nieuw huiswerk bij komt. Vind je het lastig om zo’n planning te maken? lees dan vooral de blog ‘hoe maak ik een goede planning?’

Fijne werkomgeving

Om je goed te kunnen focussen op je huiswerk, is het van belang dat je een omgeving creëert die voor jou prettig is. Dit kan betekenen dat je je ramen open hebt of juist gesloten, dat je zorgt voor veel licht in je kamer of het prettiger vindt als de lampen gedimd zijn. Richt jouw werkplek zo in dat jij je er goed in voelt. Dit is ontzettend belangrijk om lekker aan de slag te kunnen.

Drie kinderen studieren op het Talent College in Apeldoorn - Bijles en Huiswerkbegeleiding

Wisselen van vakken

Om je concentratie bij het maken van je huiswerk hoog te houden, is het handig om de vakken waar je mee aan de slag gaat af te wisselen. Werk bijvoorbeeld eerst aan wiskunde, dan aan aardrijkskunde, daarna weer aan wiskunde en sluit af met aardrijkskunde. Doordat je je hersenen aan een ander vak laat werken, creëer je rust en nieuwe creativiteit wanneer je met een frisse blik het andere vak weer oppakt.

Tijdsblokken

Voor de één is het gemakkelijk om een aantal uur achter elkaar te blokken, voor de ander is dit een onmogelijke taak. Gun jezelf dan ook bepaalde tijdsblokken waar je in werkt. Zet bijvoorbeeld een timer van 30 of 45 minuten en spreek met jezelf af dat je in die tijd keihard aan het werk gaat om zo veel mogelijk af te krijgen. Na dit blok neem je even pauze; lees het kopje ‘pauze en bewegen’. Nadat je pauze hebt genomen ga je weer aan de slag met een nieuw blok. Op deze manier heb je je huiswerk meteen verdeeld, gaat de tijd sneller én behoud je je concentratie!

Pauze en bewegen

Nadat je in een tijdsblok keihard gewerkt hebt, mag je jezelf even rust gunnen. Dit heeft je hersenen hard nodig om de stof te kunnen verwerken en weer op te frissen voor het volgende tijdsblok. Haal even wat lekkers te drinken voor jezelf, ga even wandelen door de tuin of maak een klein blokje om in de buurt. Probeer je schoolwerk in deze pauze echt even los te laten en te genieten van de vrije tijd die je even hebt. Na deze break mag je namelijk weer keihard aan de slag, en laat je hersenen daar nou net klaar voor zijn zodra ze goed zijn uitgerust!

Zuurstof

Voor het vasthouden van je aandacht is het van belang dat je genoeg zuurstof binnenkrijgt. Het kan daarom helpen om een raam open te zetten. Dit kan voor sommige leerlingen juist afleidend zijn, omdat dit ervoor zorgt dat er geluiden binnen komen. Maak daarom vooral zelf de keuze wat voor jou werkt en waar jij beter van gaat werken.

Beloning

Als het dan zo ver is dat je je huiswerk lekker af hebt, gun jezelf dan ook een beloning. Dit hoeft niet groot te zijn. Je kan bijvoorbeeld jezelf belonen met even een serie kijken, muziek luisteren of tekenen. Je hebt super hard gewerkt, dus dan mag daar ook wat tegenover staan! Deze beloning kan je ook omdraaien. Je kan bijvoorbeeld met jezelf afspreken wat je graag wil doen zodra je huiswerk af is. Dit is dan het doel waar je naartoe werkt en wat je in je achterhoofd houdt op het moment dat je motivatie even weg is. Want wat is immers lekkerder dan wat leuks doen zodra je je huiswerk af hebt?!