Hoe schrijf ik een goed verslag?

Hoe schrijf ik een goed verslag?

Naarmate je langer op de middelbare school zit krijg je steeds meer te maken met het schrijven van verslagen. Dit kan gaan over een practicum die je bij scheikunde hebt uitgevoerd en waar je vervolgens verslaglegging van moet doen of het schrijven van een opstel voor Nederlands. Daarnaast is de bekendste vorm voor iedere middelbareschoolleerling het sectorwerkstuk of profielwerkstuk. Maar hoe ga je nu aan de slag met het schrijven van een verslag? Waar start je en wat is nu allemaal belangrijk? In deze blog ga je daar meer over lezen!

Rubrics

Start met het schrijven van je verslag met het erbij pakken van de rubrics. Dit is een lijst met vereisten waaraan je verslag moet voldoen. Vaak heeft dit betrekking op verschillende onderwerpen of hoofdstukken, maar ook over gestelde eisen rondom het maximaal aantal woorden of het maximaal aantal A4’tjes dat je mag gebruiken. Pak deze er dus vooral bij en schrijf aan de hand van de rubrics je verslag. Zo zie je niks over het hoofd en vergeet je geen onderdelen toe te voegen.

Pakkende titel

Als je de rubrics hebt doorgenomen kan je nu aan de slag met het verzinnen van een titel die de lezer aanspreekt. Beeld je even in; wanneer je zelf online naar artikelen zoekt of een magazine doorbladert, dan je richt je je op titels die je aanspreken, toch? Dit ga je vervolgens eerder lezen. Creëer ditzelfde effect bij je eigen verslag! Kies een titel die pakkend is én wat vertelt over je onderwerp. Zo geef je je docent meteen een inkijkje in je verslag en wek je gelijk de interesse van je docent.

 

Titel pagina

Net zoals een pakkende titel is een mooie lay-out en titelpagina ook ontzettend belangrijk. Vaak wordt door de docent punten toegerekend wanneer deze pagina klopt en alle informatie erin staat. Hierop staat bijvoorbeeld je naam, de datum van het inlevermoment, het vak, je docent, je school en eventueel een afbeelding. Deze pagina van je verslag is een goede binnenkomer bij je docent zodra deze goed in elkaar zit. Dus geef je creativiteit de vrije loop, want het is zonde als je op deze manier punten misloopt.

Taakverdeling

Mocht je in groepsverband een verslag moeten inleveren, zorg er dan voor dat alle taken eerlijk zijn verdeeld. Deze verdeling kan je bijvoorbeeld heel makkelijk maken aan de hand van doen waar iedereen goed in is. Wanneer iedereen iets doet wat hij of zij goed kan, werkt iedereen ook vaak sneller en is het maken van een verslag minder erg. Verdeel de taken op de juiste manier, laat niemand heel veel doen en anderen heel weinig, want het is immers een groepsopdracht.