Hoe maak je een goede planning?

Hoe maak je een goede planning?

Soms kan er in één week veel huiswerk worden opgegeven. Hierdoor kan het lastig zijn te overzien waar je moet beginnen en wat precies belangrijk is. Gelukkig biedt deze blog je handvatten om je op weg te helpen bij het maken van een planning.

Een goed begin is het halve werk

Start bij het opschrijven van wat je allemaal moet doen. Pak je online-omgeving erbij en maak een lijstje. Hier begin je met het creëren van een overzicht. Op deze manier heb je namelijk gelijk duidelijk wat er in je planning moet komen te staan en zie je geen huiswerk over het hoofd. Schrijf ook gelijk alle deadlines en toetsen op. Nu weet je in ieder geval alvast welke data je in de gaten moet houden en dus ook naar toe moet werken.

Schat een tijdsduur in

Nadat duidelijk is wat je huiswerk is voor deze week, kan je achter elk vak een tijdsduur zetten. Dit houdt in dat je inschat hoe lang je voor elk vak denkt nodig te hebben. Maak hierna een plan voor de tijdsblokken waarin je gaat werken. Werk bijvoorbeeld 45 minuten en neem daarna 10 minuten pauze. Pak na de pauze je werk weer op en ga in een nieuw blok van 45 minuten aan de slag. Zo verdeel je je huiswerk en je aandacht en neem je ook de tijd om even te pauzeren.

Werk met categorieën en kleuren

Om overzicht te creëren, verdeel je je huiswerk over categorieën. Dit kan op basis van prioriteiten zijn; met welk vak moet je als eerst aan de slag en welke komt als laatste in het rijtje. Door zo’n lijstje op te stellen heb je voor jezelf afgebakend welke vakken voorrang hebben. Naast categorieën maken, kan je ook kleuren gebruiken als dit voor jou goed werkt. Je kan aan de hand van kleuren aangeven welk vak het belangrijkst is en welke nog even kan wachten.

Varieer het huiswerk van de vakken

Probeer variatie in je planning aan te brengen door het huiswerk van de vakken te combineren. Ga bijvoorbeeld eerst aan de slag met Nederlands, daarna aan wiskunde en pak later Nederlands weer op. Zodra je met een ander vak bezig bent geweest, zorgt dit voor een nieuwe kijk op je huiswerk.

Wees voorbereid voor de volgende dag

Leer jezelf aan om, nadat je klaar bent met je huiswerk van vandaag, alvast een planning te maken voor de volgende dag. Nu je je huiswerk af hebt, heb je een goed overzicht van wat er de volgende dag gedaan moet worden. Maak het jezelf makkelijk en maak een plan voor de volgende dag, zodat je dan meteen lekker aan de slag kan.

Zie het terug in jouw Resultaten Cijfers Vrije tijd Hobby's Leerwerk Maakwerk

Een planning die voor jou werkt

Je kan dagelijks een nieuwe planning maken, maar je kan er ook voor kiezen om een weekoverzicht te maken. Dit kan je bijvoorbeeld op de zondag maken zodat je meteen een overzicht hebt van hoe de hele week eruit komt te zien en wat je te wachten staat. Het kan handig zijn om hier ook andere activiteiten op te zetten. Denk aan sport, afspreken met vrienden, verjaardagen. Zo kan je aan het begin van de week zien wat er op de planning staat en voorkom je dat je huiswerk overgeslagen wordt. Want ondanks dat er genoeg leuke dingen gedaan kunnen worden, zal er ook tijd moeten worden vrijgemaakt voor het huiswerk.

Ondersteuning bij huiswerkbegeleiding

Vind je het lastig om na het lezen van deze blog een planning vorm te geven? Of lukt het maar niet om een overzicht te krijgen van het huiswerk dat op je to-do-lijst staat? Tijdens de huiswerkbegeleiding van Talent College is er een mentor beschikbaar die je hierbij kan helpen. Samen maak je een overzicht van je huiswerk en maak je een planning die voor jou werkt. Je leert ook hoe je je hier aan kan houden en wat je precies prioriteit moet geven.